Fransa denince sizi bilmem ama benim aklıma ilk gelen şeylerden biri Eyfel kulesi ise diğeri de şaraptır.
Fransa’da bir çok şarap bölgesi var, Bordeux, Bourgogne, Alsace,… liste uzar gider.
Alsace Fransa’nın kuzeydoğusunda Almanya sınırına yakın Strasbourg’u çevreleyen bölgeye deniliyor. Bu bölge tarihte yıllar boyu Fransa – Almanya arasında el değiştirmiş, bu nedenle şu an Fransa sınırları içerisinde olmasına rağmen Alman etkisi yoğun bir şekilde görülüyor.
Bölgede çok başarılı şaraplar üretiliyor. Alsace şarap yolu diye anılan rota güneyde Mulhouse’dan, kuzeyde Strasbourg’a kadar uzanıyor. Bu şarap yolu üzerindeki yaklaşık 100’den fazla irili ufaklı kasaba mevcut. Colmar, Ribeauville, Riquewihr, Obernai benim en beğendiğim kasabalar oldu. Avrupa’ya gittiğimde en sevdiğim şeylerden biri kendine özgü yapılarını en az birkaç yüzyıldır korumuş ufak tefek kasabaları gezmek. Burası da bu nedenle beni çok mutlu etti, rengarenk evler, muhteşem mimariler. Tam fotoğraflamalık, izlemelik, tadını çıkarmalık.
Alsace bölgesi ne kadar sevimliyse, yemekleri bir o kadar güzel, şarapları bir o kadar leziz. Bu bölgedeki 19 kasabada toplam 26 tane Michelin yıldızlı restaurant var. Mutfak av eti ağırlıklı. Boşuna değil soğuk kışlarda av etleri içinizi ısıtıyor. Aşağıda resmini görebileceğiniz geyik etini ilk defa burada tattım. Çok yoğun bir tadı var ve gerçekten insana ateşler bastırıyor! 🙂
Le Gruber, Strasbourg’da yediğim en iyi yemekleri yapan restoran, o kadar beğendim ki tekrar gittim. Birinde ördek, diğerinde de geyik denedim. Ev şarapları da çok başarılı.
Tabii Alsace bölgesinin şaraplarından da tatmadan dönmeyin kesinlikle. Hangi kasabaya giderseniz gidin, herhangi yol üzerindeki bir şarap üreticisine girip kimi zaman ücretsiz, kimi zaman da cuzi ücretli olarak şarap tadabiliyorsunuz. Fiyatlar Türkiye’ye kıyasla inanılmaz derecede uygun. Giderken bavulunuzda dönüşte getireceğiniz şaraplara da bolca yer bırakmanızı tavsiye ederim.
Alsace bölgesinde yetişen 9 tane üzüm çeşidinin kırmızı şarap yapımında kullanılan tek üzümü benim kişisel favorim olan Pinot Noir. Pinot Noir, Alsace topraklarının killi ve mineralli yapısından ötürü bunu şarabına yoğun bir şekilde yansıtıyor. Hatta güneyden kuzeye çıkıldıkça şaraptaki mineral tadının değişkenliğini fark edebilirsiniz dikkat ederseniz. Beyaz şarap olarak da Alsace bölgesinin Reisling’leri… Riesling’i beyaz şaraplar içerisinde tek geçen ben, Alsace Reisling’lerini de başka bölgelere kıyasla tek geçiyorum. Pinot Gris’de Alsace bölgesinin yine önerebileceğim üzümlerinden.
Son olarak Alsace ve şarap demişken buraya özgü tatlı ve egzotik meyve aromaları bulunduran tatlı bir beyaz şarap olan Gewürztraminer, her damak zevkine uymasa da en azından bir tadımda mutlaka denenmeli.